Skip to main content

Κυριακή των Βαΐων στον ενοριακό ναό της Αγίας Τριάδος στην Πρόνοια Ναυπλίου

17 Απρ 2022 11:21

Τελέσθηκε την Κυριακή των Βαΐων η Θεία Λειτουργία στον ενοριακό ναό της Αγίας Τριάδος στην Πρόνοια Ναυπλίου, Κυριακή 17 Απριλίου 2022.

Την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο εφημέριος του ναού π. Κωνσταντίνος Σέρρος , ο ποίος μοίρασε και τα βάγια στους πιστούς.

Σύμφωνα με το χριστιανικό εορτολόγιο καθιερώθηκε να ονομάζεται Κυριακή των Βαΐων (ή Κυριακή του Λαζάρου ή Κυριακή Βαϊοφόρος) η προηγούμενη Κυριακή της εορτής της Ανάστασης.

Από την Κυριακή των Βαΐων αρχίζει ουσιαστικά η λεγόμενη Μεγάλη Εβδομάδα ή Εβδομάδα των Παθών.

Κατά την ημέρα αυτή εορτάζεται η ανάμνηση της θριαμβικής εισόδου του Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα όπου, κατά τους συγγραφείς των Ιερών Ευαγγελίων, οι Ιουδαίοι τον υποδέχθηκαν κρατώντας βάια ή βάγια (κλάδους φοινίκων) και απλώνοντας στο έδαφος τα φορέματά τους ζητωκραύγαζαν «Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου». Κατά την λειτουργική τελετουργία, την Κυριακή των Βαΐων τελείται η Θεία Λειτουργία του Χρυσοστόμου.

IMG 20220416 220839

IMG 20220417 100352