Skip to main content

O Μητροπολίτης Δημητριάδος στην Αμοργό

19 Απρ 2026 23:01

Στη νήσο Αμοργό βρίσκεται από το Σάββατο 18 Απριλίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, προκειμένου να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 40 ετών ιερωσύνης του Πρωτοπρεσβυτέρου π. Θωμά Συνοδινού.

Την Κυριακή του Αντίπασχα , 19 Απριλίου, ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε, κατόπιν κανονικής αδείας του Σεβ. Μητροπολίτου Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Αμφιλοχίου, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Χώρας Αμοργού, παρουσία της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Χοζοβιωτίσσης. Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωναν ο εορτάζων Πρωτοπρεσβύτερος π. Θωμάς Συνοδινός, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Χοζοβιωτίσσης Αρχιμ. Φιλάρετος, ο Αρχιμ. Επιφάνιος Αρβανίτης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας, ο Αρχιμ. Επιφάνιος Οικονόμου, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Αγίου Νικολάου Βόλου, ο Αρχιμ. Αμφιλόχιος Μήλτος, Γραμματέας της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, και λοιποί κληρικοί της νήσου. Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν ο Δήμαρχος Αμοργού κ. Ελευθέριος Καραΐσκος και πλήθος πιστών.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ανέφερε :«Η Εκκλησία μας δίδει και σε εμάς μια ακόμη ευκαιρία να προσεγγίσουμε το γεγονός της Αναστάσεως, ακόμη και μέσα από τις αμφιβολίες μας. Ο Χριστός γνωρίζει την καρδιά του ανθρώπου και έρχεται να συναντήσει ακόμη και εκείνον που παλεύει να πιστέψει. Δείχνει τις πληγές Του και καλεί τον καθένα να Τον πλησιάσει με ειλικρίνεια, λέγοντας “Κύριε, θέλω να πιστέψω”. Και τότε η πίστη γιγαντώνεται και μπορεί να θαυματουργήσει στη ζωή του ανθρώπου. Το “πιστεύω στην Ανάσταση του Χριστού” δεν είναι απλώς μια ιδέα ή ένα συναίσθημα· είναι τρόπος και πράξη ζωής. Ο αναστάσιμος άνθρωπος είναι ο κατεξοχήν ελεύθερος άνθρωπος, γιατί παύει να φοβάται τον πόνο και τον θάνατο. Ο θάνατος γίνεται πλέον μια γέφυρα που οδηγεί από την πρόσκαιρη ζωή στην αιώνια κοινωνία με τον Θεό. Ο άνθρωπος της Αναστάσεως γίνεται άνθρωπος θυσίας και προσφοράς. Μιμείται τον Χριστό, γίνεται δοτικός, γεμάτος κατανόηση για τους άλλους, παρηγορεί και σκορπά ειρήνη. Πρώτα ειρηνεύει με τον εαυτό του, έπειτα με τον Θεό και τελικά με όλους τους ανθρώπους, ακόμη και με εκείνους που τον πληγώνουν. Ο αναστάσιμος άνθρωπος σέβεται κάθε άνθρωπο ως ζωντανή εικόνα του Θεού, γίνεται δημιουργικός, μεταμορφώνει το δύσκολο σε ελπίδα, βρίσκει λύσεις και σκορπά χαρά. Αυτό σημαίνει να ζεις την Ανάσταση: να γίνεσαι φορέας ειρήνης, αγάπης και χαράς στον κόσμο και, όταν χρειαστεί, μάρτυρας της πίστεως, όπως οι Απόστολοι και ο Απόστολος Θωμάς». Σε άλλο σημείο, ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε: «Όταν δώσετε Χριστό στα παιδιά σας και τα μάθετε να αγαπούν την Εκκλησία, τις εικόνες και τα ιερά προσκυνήματα, τότε όπου κι αν βρεθούν στη ζωή τους, θα επιστρέφουν πάντοτε στον τόπο και στην πίστη τους, γιατί αυτές οι εμπειρίες είναι αναστάσιμες στιγμές που χαράσσονται βαθιά στην καρδιά τους».

Κατακλείοντας, ο Σεβ. Ποιμενάρχης  μας αναφέρθηκε στην πρώτη του επίσκεψη στην Αμοργό και στην ιδιαίτερη σχέση του με τον εορτάζοντα κληρικό π. Θωμά Συνοδινό, σημειώνοντας: «Ήρθα για πρώτη φορά στο νησί σας, το οποίο γνώριζα και αγαπούσα από τα νεανικά μου χρόνια, ακούγοντάς το να περιγράφεται με τόση αγάπη. Ο π. Θωμάς αγάπησε υπερβαλλόντως τον τόπο του και μετέδωσε αυτή την αγάπη σε όλους μας. Για αυτό και ήρθα σήμερα, για να του πω ένα μεγάλο “ευχαριστώ” για την προσφορά του στην Εκκλησία, για τη συμπόρευσή μας όλα αυτά τα χρόνια και για την αγάπη του προς την πατρίδα του και τον λαό του Θεού». Κατακλείοντας, ο Σεβ. κ. Ιγνάτιος ευχήθηκε ο Αναστάς Κύριος να χαρίζει σε όλους υγεία, δύναμη και αναστάσιμη πορεία ζωής, ώστε να γίνονται φορείς πίστεως, ελπίδος και αγάπης μέσα στον κόσμο.

Στην αντιφώνησή του ο εορτάζων κληρικός π. Θωμάς Συνοδινός, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 ετών ιερωσύνης, τόνισε: «Σήμερα συμπληρώνω και εγώ 40 χρόνια ιεροσύνης και είναι μια ιδιαίτερα σημαντική ημέρα για μένα. Δοξάζω τον Αναστάντα Κύριό μας και την Παναγία Μητέρα μας τη Χοζοβιώτισσα, διότι μας αξιώνει για ακόμη μία χρονιά να βρισκόμαστε όλοι μαζί εδώ, στον ιστορικό αυτό Ναό της Αμοργού, εορτάζοντας την σωτήριο ομολογία του Αποστόλου Θωμά. Η παρουσία σας, Σεβασμιώτατε, αποτελεί για όλους εμάς μεγάλη τιμή και ευλογία. Η καρδιά μας ήταν ανοιχτή και σας ανέμενε με αγάπη. Αναλογιζόμενος την κοινή μας πορεία όλα αυτά τα χρόνια, από την πρώτη μας γνωριμία μέχρι σήμερα, αισθάνομαι βαθιά ευγνωμοσύνη για τη συμπόρευση αυτή, η οποία υπήρξε ευλογημένη μέσα από χαρές αλλά και δυσκολίες, τις οποίες αντιμετωπίσαμε με πίστη και ενότητα. Σας ευχαριστώ από καρδιάς για την παρουσία σας σήμερα, που τιμά όχι μόνο εμένα προσωπικά αλλά και ολόκληρο το νησί μας. Όλοι μαζί, κλήρος και λαός, ευχόμαστε η Παναγία η Χοζοβιώτισσα να σας σκεπάζει, να σας χαρίζει υγεία, δύναμη και μακροημέρευση στη διακονία σας, προς δόξαν Θεού και ωφέλεια της Εκκλησίας».

Αργότερα το μεσημέρι, ο Σεβασμιώτατος τέθηκε επικεφαλής της Ιεράς Λιτανείας, σύμφωνα με το τοπικό έθος της επιστροφής των Ιερών Εικόνων της Παναγίας στην Ιερά Μονή Χοζοβιωτίσσης, όπου στη συνέχεια τελέστηκε η Ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού, χοροστατούντος του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Ιγνατίου. Κατά την ομιλία του, ανέφερε ότι κατά τη σημερινή ημέρα εκπληρώνεται ένα τάμα πολλών ετών, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο κυρό Χριστόδουλο, ο οποίος αγάπησε βαθιά τη Μονή και το νησί, καθώς και στον μακαριστό Πατριάρχη Αλεξανδρείας κυρό Παρθένιο, που επίσης συνδέθηκε με αγάπη με τον τόπο αυτό. Επισήμανε ακόμη ότι το διήμερο αυτό αποτέλεσε τον καλύτερο τρόπο βίωσης της Πασχαλίας Διακαινησίμου εβδομάδος και ευχήθηκε στο πλήθος των προσκυνητών να έχουν πάντοτε στη ζωή τους τη χαρά της Αναστάσεως και την προστασία της Παναγίας της Χοζοβιωτίσσης.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ